Skip to Content

Är tahini bra för din hälsa?

7 goede redenen om tahini een vast product in je keuken te maken

* Houd er rekening mee dat niet alle uitspraken in dit artikel wetenschappelijk zijn gevalideerd, dus ga zorgvuldig om met deze informatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een voedingsdeskundige.


We hebben al het goede dat tahini je te bieden heeft samengevat

Tahini: dikmakend of gezond?

Aan de ene kant bevat rauwe tahini zo’n 60% vet en in 100 gram tahini zitten ruim 600 calorieën. Aan de andere kant bevat de tahina respectabele hoeveelheden onverzadigd vet, eiwitten, mineralen zoals: calcium, zink, fosfor, mangaan, magnesium, kalium en B-vitamines.

Tahini is een essentieel onderdeel van vetrijke diëten, zoals een ketogeen of paleodieet. Bij andere soorten diëten, wanneer het hoofddoel gewichtsverlies is, wordt aanbevolen om niet meer dan 2 eetlepels tahini per dag te nemen.

Let op: echte tahini is gemaakt van 100% gemalen sesam. Maar er moet aan worden herinnerd dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen fabrikanten.

Er zijn 2 hoofdsoorten tahini:

Normale, witte tahini – gemaakt van witte sesam.

Hele sesam tahini – zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van ongepelde sesam.

De belangrijkste verschillen tussen de twee soorten komen zowel tot uiting in hun voedingswaarden als in hun smaak. Dus voor degenen die het nog niet hebben geprobeerd, hier is het:

Rijk aan calcium

Zoals gezegd is tahini een uitstekende bron van calcium, vooral voor veganisten. In feite bevatten twee eetlepels rauwe tahini gemaakt van hele sesamzaadjes ongeveer 230 mg calcium – bijna een kwart van de aanbevolen dagelijkse calciuminname voor vrouwen tot 50 jaar. – helpt onder andere bij het opbouwen en versterken van botten.

Rijk aan antioxidanten

De tahini is rijk aan antioxidanten, lignanen genaamd, die schade door vrije radicalen helpen voorkomen die een verscheidenheid aan ziekten kan veroorzaken. De lignanen in tahin kunnen onder andere het risico op kanker verminderen en de lever beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Kan het lipidenprofiel in het bloed verbeteren

Studies tonen aan dat het consumeren van sesam en tahini cholesterol en triglyceriden kan verlagen, wat belangrijke risicofactoren zijn voor hartaandoeningen.

Uit een onderzoek onder vijftig mensen met artrose bleek dat de proefpersonen die dagelijks drie eetlepels sesamzaad consumeerden, gedurende twee maanden, naast de standaardbehandeling, een significante afname van cholesterol en triglyceriden vertoonden in vergelijking met degenen die een behandeling kregen maar sesam niet consumeerden.

Een andere studie, gedurende zes weken uitgevoerd bij 41 mensen met diabetes type 2, toonde aan dat bij de proefpersonen die een deel van hun ontbijt vervingen door twee eetlepels tahini, er een significante daling van de triglyceridenwaarden was in vergelijking met de controlegroep.

De tahini bevat naast fytosterolen en lignanen een royale hoeveelheid enkelvoudig onverzadigd vet, dat helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte – waarvan ook is vastgesteld dat ze effectief zijn bij de behandeling van “slechte” cholesterol (LDL).

Zou eigenschappen tegen kanker kunnen hebben

De sesamzaadjes, waarvan de tahini is gemaakt, bevatten stoffen die kankerbestrijdende eigenschappen kunnen hebben. Ze bevatten onder meer antioxidanten zoals sesamine en sesamuline, die volgens verschillende onderzoeken op dieren kankercellen kunnen elimineren en de groeisnelheid van kankertumoren kunnen vertragen. Er zijn echter meer studies bij mensen nodig om de conclusies te bevestigen.

Zou antibacteriële eigenschappen kunnen hebben

De tahini en sesam hebben antibacteriële eigenschappen, waarschijnlijk door de grote hoeveelheid antioxidanten die ze bevatten. Een bijzonder veelbelovende studie toonde aan dat extract van sesamzaad effectief was tegen 77% van de geteste resistente bacteriemonsters.

Zou ontstekingen kunnen remmen

Vaak zijn chronische ontstekingen de bron van ziekteontwikkeling. Het goede nieuws is dat bepaalde voedingsstoffen ontstekingsaandoeningen kunnen bestrijden, zoals sesamzaadjes – het hoofdbestanddeel van tahini. Studies tonen aan dat de antioxidanten in de tahini ontstekingen en pijn kunnen verlichten die gepaard gaan met verwondingen, evenals longinfecties.

Zou voor de gezondheid van de huid bevorderen

De tahini is rijk aan gezonde vetten die de opname van in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A en vitamine E verhogen, die essentieel zijn om tekenen van veroudering tegen te gaan. Het bevat ook zink, wat essentieel is voor de aanmaak van collageen, dat verantwoordelijk is voor de elasticiteit van de huid.

Met andere woorden: het eten van tahini kan bijdragen aan een soepele en stralende huid.

hummus-tahini-dish

Niet alleen met hummus


Hoewel het meestal met hummus gaat, is de waarheid dat het kan worden gecombineerd met een lange lijst van voedingsmiddelen, zout en zoet. Hier zijn enkele ideeën:

Saladedressing – Tahini gaat goed als dressing voor gehakte salade of gesneden groenten. Je kunt rauwe tahini gebruiken, of gelijke hoeveelheden tahini en water mengen, samen met citroensap en knoflook.


Smeersels in verschillende kleuren – naast de traditionele tahini-spread kun je de tahini malen met verschillende toppings. Bijvoorbeeld gekookte of gebakken bieten (waardoor een paarse en aantrekkelijke tahini voor kinderen ontstaat), veel peterselie voor een groene tahini, gepofte zoete aardappel voor een sinaasappel en zoete tahini of geroosterde rode paprika voor een roodachtige tahini.


Sinaia – een ongelooflijk lekker gerecht uit het Midden-Oosten, dat bestaat uit gehakt, tomaten en pijnboompitten ingesmeerd met tahinisaus.

Het heeft ook veganistische versies, met groenten zoals bloemkool of wanneer artisjokharten het vlees vervangen.


Halva-spread – eenvoudig te bereiden: meng gelijke hoeveelheden rauwe tahini en silan (dadelsiroop)

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.



Desert Farmers - det nya namnet på Asianuts B.V.